· 

Bijzondere moeders

Afgelopen dinsdag heb ik een workshop mogen geven aan een groep moeders met zorg-intensieve kinderen. De moeders wilden graag een avond iets voor zichzelf doen. Iets creatiefs. Zelf zaten ze te denken aan “hoe zie ik mijn kind”. Om dit op een bepaalde manier weer te geven. Dit vond ik een mooie insteek. Zorg intensieve kinderen. Ik dacht meteen aan de zintuigen. Een schilderij gemaakt door de moeders, voor hun kind. Een voelschilderij.
Na uitleg van de opdracht gaf een enkele moeder gaf aan het lastig te vinden om te beginnen. Maar na het rondje langs de materialen begonnen ze allemaal en ging het als vanzelf.

Eén van de moeders had in gedachte om het gezicht van het kind te maken maar kwam uiteindelijk tot iets totaal anders. Er was een moeder die al iets in haar hoofd had, maar omdat er geschilderd werd in plaats van getekend werd ook dat idee over boord gezet. Wat een flexibiliteit lieten deze vrouwen zien.
Enkele moeders hadden aan hun kind gevraagd wat er op het schilderij moest komen en waren heel gericht voor hun kind bezig. Maar er waren ook dames die het schilderij voor zichzelf hadden gemaakt over hun kind. Alles was goed. Alles is goed.

Ik sta steeds weer versteld van het feit dat mensen zeggen dat ze niet creatief zijn en geen ideeën hebben maar toch in staat zijn om iets prachtigs te creeëren. Iets unieks. Iets dat door niemand anders zo gemaakt had kunnen worden als door hen.

Er werd druk verf gemengd, geëxperimenteerd en geplakt. Stofjes, mens erger je niet poppetjes, takjes, steentjes, schelpjes. Er werd van alles gebruikt.

Aan het eind van de avond vertelden de moeders over hun schilderij en dus over hun kind. Ik was erg onder de indruk van de wijze waarop zij hun kind in beeld brachten. Zorg intensieve kinderen. Het is niet niks. Het is zwaar, soms heel zwaar. Een enkeling heeft haar baan moeten opgeven om voor het kind te zorgen. Er is soms ook veel verdriet. De tranen zijn in sommige schilderijen weergegeven. En toch, uit al die schilderijen sprak één brok liefde en in alle schilderijen overheerst de positiviteit. Alle moeders wisten stuk voor stuk zoveel moois over hun kind te vertellen.

Een mooie avond met een groep bijzondere vrouwen met bijzondere kinderen. Zie hieronder hun bijzondere werkstukken.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0