Kunst en expressie

Kunst en expressie · 28. maart 2019
Vorig jaar draaide ik een kunstproject op meerdere scholen. Het project bestond uit een aantal lessen. De eerste les bestond uit ruim 1,5 uur experimenteren met verf. Op 6 tafelgroepen stonden de 3 basiskleuren en wit. Bij iedere tafelgroep was een andere manier van werken met verf uit te proberen. Met spatels, spetteren, met knikkers, rollers, veren, vingers…. Voor veel kinderen was dit een nog onbekend terrein. De kwast kennen ze wel maar dat je ook op andere manieren met verf kan werken?...

Kunst en expressie · 01. juni 2018
Toen ik op de PABO zat hadden we les van een bevlogen docente beeldende vorming. Ik heb een heel aantal dingen onthouden waaronder de les waarin ze vertelde over Allaprima en het boek dat daarbij hoorde. Het heeft diepe indruk op me gemaakt. Een aantal jaar geleden heb ik het boek besteld en steeds als ik het doorblader dan denk ik: Ja…zo zie ik het ook. “In krabbeltekeningen is het vanzelfsprekend dat de dingen geen vaste vorm en betekenis hebben. Het kind zoekt en vindt verschillende...

Kunst en expressie · 15. november 2017
‘Is het nou echt wel zo belangrijk?’ ‘Daar leren ze toch niks van?’ Een veelgehoorde vraag en opmmerking als ik met mensen praat over beeldend werken met kinderen. Mijn antwoord daarop is: Ja, het is echt wel zo belangrijk. En Ja, daar leren ze heel veel van. Al hangt aan die laatste wel met een ‘mits’. Daar kom ik later op terug. Waarom is het dan zo belangrijk? Kinderen leren over de wereld en zichzelf door te ervaren en te onderzoeken. Ze laten hun ‘sporen’ achter in het...

Kunst en expressie · 30. juni 2017
Daar stond ik, op een verjaardagspartijtje om deze een creatieve invulling te geven. Het thema was de zee. Nadat de meisjes op het doek met ecoline hun zee hadden gemaakt en deze lag te drogen, was het tijd voor deel 2: het schilderen van een vis. Ik dacht dat dat voor kinderen die 6 of net 7 zijn niet zo’n probleem zou moeten zijn. “Wil jij voor mij een vis tekenen? Ik kan dat niet.” “Ik ook niet.” “Als ik een vis voor jouw maak dan is het mijn vis en niet jouw vis. En het is juist...

Kunst en expressie · 13. maart 2017
“Als je niks weet te zeggen hebt, zeg dan niets”. Je kent deze uitspraak vast wel. Afgelopen week kwam ik de quote tegen in het Engels. Alleen was het zeg dan niets doorgestreept en was er “teken iets” voor in de plaats gezet. “Al je niets te zeggen hebt, teken iets.” Klinkt een stuk leuker! Ik moest inwendig grinniken toen een beeld door mijn hoofd schoot van de keer dat ik dichtgeslagen van boosheid en verontwaardiging tegenover mijn directeur zat en geen woorden had. Ik zag...

Kunst en expressie · 16. november 2015
“Je moet dit geen tekenlessen noemen. Weet je waarom niet? Veel kinderen die al best goed kunnen tekenen die willen niet komen omdat ze zeggen: Ik kan al goed tekenen. Maar eigenlijk is dit helemaal niet echt een tekenles. Ik weet zeker dat ze het heel leuk vinden maar ze komen niet omdat het lessen heet.” “Maar het zijn toch ook een soort van lessen?” “Ja, nou, het is ook wel een les maar niet dat je altijd persé leert om goed te tekenen. Je leert meer over je fantasie. En dat is...

Kunst en expressie · 16. mei 2014
Afgelopen dinsdag heb ik een workshop mogen geven aan een groep moeders met zorg-intensieve kinderen. De moeders wilden graag een avond iets voor zichzelf doen. Iets creatiefs. Zelf zaten ze te denken aan “hoe zie ik mijn kind”. Om dit op een bepaalde manier weer te geven. Dit vond ik een mooie insteek. Zorg intensieve kinderen. Ik dacht meteen aan de zintuigen. Een schilderij gemaakt door de moeders, voor hun kind. Een voelschilderij. Na uitleg van de opdracht gaf een enkele moeder gaf aan...