· 

Je moet het geen tekenles noemen.

“Je moet dit geen tekenlessen noemen. Weet je waarom niet? Veel kinderen die al best goed kunnen tekenen die willen niet komen omdat ze zeggen: Ik kan al goed tekenen. Maar eigenlijk is dit helemaal niet echt een tekenles.  Ik weet zeker dat ze het heel leuk vinden maar ze komen niet omdat het lessen heet.” “Maar het zijn toch ook een soort van lessen?” “Ja, nou, het is ook wel een les maar niet dat je altijd persé leert om goed te tekenen. Je leert meer over je fantasie. En dat is iets anders. Want als je goed kan tekenen wil niet zeggen dat je dan ook fantasie hebt. En als je wél iets leert tekenen mag je er altijd zelf weer iets bij bedenken. Je kan het beter tekenclub noemen. Dan komen ze misschien wel.”

 

Wat een geweldige uitspraak. “Dat je goed kan tekenen wil niet zeggen dat je dan ook fantasie hebt.” En dat klopt ook. Ik ken inderdaad kinderen die waanzinnig mooi kunnen tekenen. Ze weten hoe een paard eruit ziet. Of kunnen goed mensjes tekenen. Of auto’s. Maar zelf iets bedenken is iets heel anders.

Eigenlijk vond ik het ook wel een heel mooi compliment. Mijn doel is ook niet om kinderen ‘goed’ te leren tekenen. Mijn doel is om ze hun verbeelding te laten gebruiken. En om ze met verschillende materialen en kunstenaars kennis te laten maken. Om ze te laten ervaren dat het niet gaat om goed of fout, maar dat wat jij verbeeld jouw beeld is en niet dat van een ander. En dat het ook niet gaat om mooi of lelijk maar om het plezier dat je hebt als je bezig bent.

Toen er een nieuw kind in mijn teken- en schilderlessen kwam en vroeg: “Is dit goed?” zeiden de andere kinderen, die een half jaar eerder dezelfde vragen hadden gesteld: “Bij Lilian is het altijd goed. Want je kan alles veranderen en maken zoals jij het wilt.” “Ja, en het is ook nooit fout, want je hebt het zelf bedacht in je eigen fantasie. En dus kan het nooit fout zijn want daar zijn geen regels.” “Je kan wel iets mooi of niet mooi vinden. Maar dat is ook heel persoonlijk, want ik vind iets anders mooi dan jij.” Kijk…en dan maakt mijn hart een sprongetje en glim ik van trots. Mijn boodschap is overgekomen. J

Reactie schrijven

Commentaren: 0