· 

Hoofd, handen en hart

Voor mij is het allemaal heel logisch. Tekenen, schilderen, zingen…het werkt therapeutisch, Ook als je geen problemen hebt . Ik kan er mijn spreekwoordelijke ei in kwijt. Toch ben ik naast (teken en schilder) juf kindertekentherapeut geworden. Ik was nieuwsgierig hoe het kan dat het zo werkt. En of en hoe ik het dan specifiek en bewust kon inzetten als er wél een probleem was. En wat wanneer het beste werkt en waarom dat dan werkt. En hoe het kan dat voor het ene kind zijn blad te klein is en de ander juist in een hoekje loopt te friemelen terwijl het een groot vel heeft. En waarom drukke kinderen rustig worden en andere juist uit hun schulp kruipen. Hoe het kan dat de ene kleuter al mensjes tekent en de ander nog krast en wat dat zegt. Dat wilde ik allemaal weten. Ik krijg vaak de vraag hoe tekentherapie werkt. Ik ga proberen het uit te leggen. 

Tekentherapeuten werken vanuit een holistisch mensbeeld. Dat klinkt voor sommige mensen wat ‘zweverig’ maar als je goed luistert hoor je er het Engelse woord ‘whole’ in terug dat ‘geheel’ betekent. Dit houd in dat ik niet alleen naar het probleem kijk maar naar het kind in zijn geheel. “Ja, hèhè. Natuurlijk bekijk je het kind als geheel!” zul je denken. Zo “natuurlijk” is dat echter niet. 

 

We leven in een maatschappij waarin we vooral mentaal worden aangesproken. We moeten veel nadenken en veel praten. Veel stilzitten ook. We zijn echter veel meer als alleen maar een stel hersenen. We hebben ook een fysiek lichaam en bestaan voor een deel ook uit emoties/gevoelens. Van deze delen zijn we ons vaak niet zo bewust. Aan de hand van bijgevoegde tekening (gemaakt door Lisa Borstlap) werd ons tijdens de opleiding uitgelegd welke delen waar ‘huizen’ in ons lichaam.

Het hoofd staat voor het denken. Je verstand waarmee je het vermogen hebt om te leren en verbanden te leggen. Als je ‘de geest krijgt’ dan snap je iets. ‘Helder van geest zijn’ betekent dat je helder kan denken. En als iets ‘geestdodend’ is, hoef je meestal niet zo veel na te denken. Alles wat je doet wordt hier door je wil bewust aangestuurd. Hier vind je alle kennis, ervaringen en processen aan die je bewust meemaakt of hebt meegemaakt.

Dat wat je niet nodig hebt of wat je niet wilt voelen/weten, zakt weg naar het onderbewuste.

 

Het hart staat voor het gevoelsleven. ‘Volg je hart’ of ‘doe wat je hart je ingeeft’ betekent  niks meer of minder dan je gevoel volgen. En als je ‘hartzeer’ hebt, voel je je verdrietig. Dit is je semi-bewuste. Hier zit alle kennis, ervaringen en gedachten, die je je ooit bewust was maar die je niet nodig had of om wat voor reden dan ook niet wilde weten of ervaren. We oefenen niet bewust invloed uit op wat zich hier afspeelt. Hier zit ook je intuïtie, het weten zonder dat iets bewust met je verstand beredeneerd is. 

Je buik staan voor het verwerken/verteren. Het onbewuste. Hierin tref je alle kennis, ervaringen en processen aan, die nooit het bewustzijn passeerden. Zonder dat je het bewust weet, stuurt je onbewuste allerlei automatische processen aan. Meestal lichamelijke, zoals hartslag, bloeddruk, immuunsysteem en je spijsvertering. Het grappige is dat je semi-bewuste ook communiceert met je onbewuste. Je lichaam reageert door bijvoorbeeld in een bepaalde situatie met het bekende onderbuik gevoel. Of je voelt opeens een ‘steen in je maag’ of je hebt ‘vlinders in je buik’. Onze wil heeft hier geen invloed op. 

Als al deze gebieden lekker samenwerken en er ‘doorstroming’ is, is er niets aan de hand. Maar als er in één van deze gebieden een blokkade ontstaat kan je klachten krijgen. Net als een rivier die geblokkeerd wordt. In plaats van door te stromen gaat hij overstromen en het water zorgt voor overlast. Datzelfde gebeurt in ons lichaam ook. 

 

Stel je hebt een boos kind. Soms is daar een duidelijke reden voor maar toch lukt het niet de boosheid onder controle te krijgen. Het hoofd werkt niet mee. (Voor kinderen is dit sowieso nog best lastig.) Het kan ook zijn dat je kind niet weet waar de boosheid vandaan komt. Het heeft hulp nodig om het semi-bewuste bewust te maken.

Tekentherapie kan helpen om te kijken waar het probleem zit en het helpen handen en voeten te geven aan zijn boosheid. Door tekentherapie kan dat wat in ons onderbewuste zit weer deel uit gaan maken van ons bewustzijn. Onverwerkte bewuste en onbewuste processen kunnen krijgen vorm en worden verwerkt door middel van tekenen, schilderen, kleien etc.
En ja, dat werkt. Ook voor grote mensen. Want: Art heals the heart.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0